Nieuwleusen

Buurtschap De Deel ligt aan de rand van het gezellige dorp Nieuwleusen in de gemeente Dalfsen. Het Noordelijke deel van het huidige dorp, waar Buurtschap De Deel ligt, was vroeger onderdeel van het aparte dorpje Den Hulst. Op sommige plattegronden wordt Den Hulst nog genoemd als plaatsnaam, en gezien de nog goed herkenbare karakteristieke lintbebouwing van dit vroegere dorp past de benaming buurtschap goed.

De Deel

De locatie van Buurtschap De Deel was de afgelopen decennia in gebruik als partycentrum. Met de transformatie naar een kleinschalige woonbuurt ontstaat er weer nieuwe energie op de locatie aan Den Hulst.

Historie

Nieuwleusen heeft een veelzeggende naam. De bewoning van dit gebied is pas laat op gang gekomen. Het dorp is in de 17de eeuw ontstaan als veenkolonie door ontginning vanuit de buurschap Leusen onder Dalfsen. Door bevolkingstoename overvleugelde Nieuwleusen spoedig het oudere Leusen, dat voortaan Oudleusenwerd genoemd. Nieuwleusen was eeuwenlang woest en ledig en op veel plaatsen bedekt met een moerassige veenlaag. Dat komt door de natuurlijke ligging, die tot op de dag van vandaag de vorm van Nieuwleusen bepaalt. Nieuwleusen lijkt zo plat als een pannenkoek, maar er is van noordoost naar zuidwest een hoogteverschil van 3.7 m.  Lees verder op de canonvannederland.nl

Het dorp

Voor diverse informatie over Nieuwleusen lees je hier verder.